Zwanger als zzp’er: dat werkt toch net even wat anders dan als je in loondienst bent. Want waar je in loondienst 16 weken verlof hebt en je volledige loon krijgt doorbetaald totdat je weer op je werkplek terugkeert, moet je dat als freelancer allemaal zelf regelen. Gelukkig zijn er als zwangere zzp’er ook diverse regelingen waar je gebruik van kunt maken, zoals de ZEZ-uitkering en eventueel een AOV-uitkering. Maar dan heb je ook nog de praktische kant: want wat doe je met (vaste) opdrachtgevers? In dit artikel lees je mijn ervaring met zwangerschapsverlof als zzp’er. Het kan zijn dat jouw werk en inkomen er heel anders uitziet, maar misschien haal je er toch wat inspiratie uit!
Lees ook: 4x fijne babymoon bestemmingen binnen Europa
Zwangerschapsverlof als zzp’er
Als je als zzp’er zwanger bent, beslis je zelf hoe lang je vrij neemt. Maar je moet dan ook zelf regelen dat er genoeg geld binnenkomt. Of zorgen dat je een goede buffer hebt. Ik neem zelf een half jaar zwangerschapsverlof op, en heb dat qua inkomsten als volgt geregeld:
- De Zelfstandige en Zwanger-regeling
- AOV-uitkering
- Vooruitwerken voor vaste opdrachtgevers
- Passieve inkomsten
- Spaargeld
Hieronder vind je per punt een uitleg van de inkomsten tijdens mijn zwangerschapsverlof als zpp’er.
De Zelfstandige en Zwanger-regeling
Als je zwanger als zzp’er bent, heb je recht op de UWV-zwangerschapsuitkering. Dit heet de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). Vanuit deze uitkering ontvang je minstens 16 weken (bij een tweeling of meerling minstens 20 weken) een uitkering van het UWV. De maximale hoogte van deze uitkering is gelijk aan het minimumloon.
De ZEZ-uitkering kun je via de website van het UWV aanvragen, daar lees je ook alle voorwaarden. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet. Je kunt de aanvraag vanaf 24 weken zwangerschap indienen, tot uiterlijk twee weken vóór de ingangsdatum van je verlof. Goed om te weten: je mag als zzp’er tijdens je verlof gewoon doorwerken, dat heeft geen gevolgen voor de zwangerschapsuitkering.
AOV-uitkering
Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt afgesloten, is de kans groot dat deze ook uitkeert tijdens jouw zwangerschapsverlof. Door een AOV af te sluiten, heb je als zzp’er in de maanden rondom je bevalling meer inkomsten. Een fijne aanvulling op de ZEZ-uitkering dus! Je ontvangt een uitkering van 16 weken, gebaseerd op het bedrag dat je hebt verzekerd. De uitkering ontvang je in één keer en is onbelast. De eigen risicotermijn gaat er wel nog af, dus het bedrag dat je op je rekening krijgt kan wat lager zijn dan het bedrag op basis van die 16 weken.
Let op: veel verzekeringen keren pas geld uit als je uitgerekende datum 1 jaar na het afsluiten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering is. Daarom is het belangrijk om een AOV al af te sluiten als je een kinderwens hebt. Maar ook voor en na je bevalling is het natuurlijk belangrijk om deze te hebben, je weet maar nooit wat er kan gebeuren.
Lees ook: Solo Babymoon Retreat op Mallorca: mijn ervaring
Vaste opdrachtgevers
Ik werk als freelance tekstschrijver en social media-manager en heb momenteel twee vaste opdrachtgevers. Hier schrijf ik maandelijks een x aantal blogs voor en maak content voor social media. Om mijn zwangerschapsverlof zowel voor de opdrachtgever als mijzelf op een fijne manier voor te bereiden, heb ik voorgesteld dat ik een deel van het werk vooruitwerk. Samen hebben we een planning gemaakt voor het eerste half jaar van 2025.
De afgelopen maanden heb ik alle blogs vooruit geschreven, en een deel van de social media-content gemaakt – dit is namelijk iets lastiger vooruit te werken. Maar op deze manier hebben mijn opdrachtgevers tijdens mijn zwangerschapsverlof voldoende input en kan ik elke maand een (iets lagere) factuur versturen, zonder dat ik daadwerkelijk werk. Een win-win voor beide partijen!
Passieve inkomsten
Naast mijn werk als freelance tekstschrijver en social media-manager, ben ik de eigenaar van de website waar je nu op bent: girlonthemove.nl. Hiermee verdien ik ongeveer de helft van mijn maandelijkse inkomsten. Dit inkomen bestaat uit advertorials, passieve inkomsten en online gidsen. De inkomsten uit advertorials vallen tijdens mijn zwangerschapsverlof weg, maar de passieve inkomsten en die uit de online gidsen niet. Dit zijn namelijk inkomsten waar ik het werk al eerder voor gedaan heb.
Wil je mij tijdens mijn zwangerschapsverlof extra steunen? Kijk dan eens op deze pagina, waar al mijn affiliate links staan. Als je iets via een van deze linkjes boekt of koopt, ontvang ik daar een klein percentage van (en het is voor jou niet duurder!). Mijn dank is groot!
Spaargeld
Tot slot: spaargeld. Dankzij alle genoemde inkomsten denk ik niet dat ik het tijdens mijn zwangerschapsverlof nodig zal hebben, maar het is natuurlijk wel een fijn om een buffer achter de hand te hebben. Ik spaar altijd al een redelijk bedrag, en heb dus niet speciaal voor mijn zwangerschapsverlof geld opzij gezet. Maar als jij dat niet doet, zou ik daar zeker mee beginnen!
Lees ook:
- Wat is een Solo Babymoon? Een uitleg & tips
- Solo Babymoon Retreat op Mallorca: mijn ervaring
- 4x babymoon bestemmingen binnen Europa
- Het veiligste autostoeltje dat er is: de Thule Maple
- Thule Urban Glide 4-wheel: de kinderwagen voor city & outdoor
Dit bericht op Instagram bekijken