add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

De voor- en nadelen van fulltime wonen en reizen in een camper

Travel

De voor- en nadelen van fulltime wonen en reizen in een camper

14 april 2025

Tags:

Fulltime wonen en reizen in een camper, dat klinkt toch als een droom? Volledige vrijheid, elke week ergens anders wakker worden en veel van de wereld zien. Maar is het ook allemaal rozengeur en maneschijn? Tijdens mijn zwangerschapsverlof komen een aantal gastblogs online. Vandaag die van Laura en Stefan van @reizendoenwesamen – twee dertigers die al 2,5 jaar met hun camper door Europa reizen. In dit artikel delen ze hun ervaring!

Waarom wij Nederland gedag zeiden

De reden voor ons om fulltime te wonen en reizen in een camper is een kinderwens die niet in vervulling is gegaan. We hadden net een klushuis gekocht en verbouwd, waar we heel fijn woonden en trots op waren. Allebei hadden we een leuke baan en een gezellig sociaal leven. We waren gelukkig, tot het moment van de onvervulde kinderwens. Het was een hele verdrietige periode, die voor ons de reden om het leven anders te gaan inrichten bleek.

In eerste instantie kwam ik (Laura) op het idee om onze woning te verkopen, ontslag te nemen en op reis te gaan met een backpack of camper. We hebben het reizen altijd al tof gevonden en nu we ‘opeens’ meer vrijheid zouden hebben, wilde ik daar gebruik van maken. Nadat Stefan het idee liet bezinken en we er samen veel over gepraat hadden, leek het hem ook een mooi avontuur. We verkochten onze woning, inboedel en auto, kochten een camper en een half jaar later vertrokken we!

Lees ook: Reizen met een backpack vs koffer: wat is beter?

De voordelen van fulltime wonen en reizen in een camper

Je hebt je huisje altijd bij je

We hebben ervoor gekozen te gaan reizen met een camper omdat we op deze manier ons bed en vervoer – kortom ons eigen ‘huisje’ – altijd bij ons hebben. Ooit willen we ook graag weer met de backpack op reis, maar aan de start van ons avontuur vonden we het geen fijn idee om nooit écht een eigen plekje te hebben.

Laura en Stafan voor hun camper

Relaxter leven

Sinds het fulltime reizen hebben we een relaxter leven. We zijn uit het gehaaste en drukke Nederlandse leven gestapt en bepalen zelf hoe we onze dagen indelen. Activiteiten die we graag doen zijn hiken, fietsen, sporten en een dorp of stad bezoeken. We slapen vaak 1 tot 3 nachten op dezelfde plek, op sommige dagen rijden we dus een stukje verder. Daarvoor brengen we best veel tijd door op apps zoals Park4Night, om alle campervoorzieningen te kunnen opzoeken en uitvoeren: een slaapplek, het kunnen krijgen van water, het kunnen legen van het toilet, een wasmachine gebruiken, etc.

Stefan werkt momenteel twee dagen per week remote, als meubelontwerper. Dit doet hij aan tafel in de camper, met noise cancelling koptelefoon op. We gebruiken een Mifi-router met simkaart om een wifi-hotspot te maken. Ik heb helaas nog geen remote job. Op de werkdagen van Stefan heb ik Spaanse les, hiervoor heb ik twee andere online trainingen gevolgd. Verder zorg ik op die dagen voor huishoudelijke klusjes, houd ik onze Instagram pagina bij en mag ik regelmatig een gastblog schrijven. Hiernaast zoek ik uit wat de opties zijn qua bezienswaardigheden en voorzieningen voor de volgende dagen. Vervolgens besluiten we samen wat we die week kunnen gaan doen – we leven vaak met de dag à paar dagen.

Je eigen achtertuin kiezen

We kunnen zelf bepalen waar we wakker worden, welke plek we als achter achtertuin willen. We houden van het zonnige, warmere weer en kunnen de zon achterna reizen. Ook qua slaaplocatie is er zoveel mogelijk: wildkamperen, een camping of camperplaats, op een privé terrein van particulieren die hun grond beschikbaar stellen, een plek waar je mag overnachten in ruil voor een donatie of het helpen met wat klusjes, en ga zo maar door.

Veel landen kunnen ontdekken

Tijdens de start van onze reis stond Cappadocië in Turkije bezoeken op nummer 1. Hier zijn we vorig jaar geweest. Wakker worden tussen de vele luchtballonnen tijdens de opkomende zon, dat was zó magisch! We hebben ochtenden achter elkaar naar het mooie tafereel gekeken en zijn op één van de ochtenden zelfs meegegaan tijdens een ballonvaart. Verder hebben we onder andere door Italië, Montenegro, Oostenrijk, Portugal, Scandinavië en Slovenië gereisd.

Met de camper in Cappadocia in Turkije

Lage(re) maandlasten

Sinds we wonen en reizen in een camper hebben we lagere maandlasten. Helaas kunnen we niet rondkomen van het salaris dat er binnenkomt, dus vullen we dit aan van ons spaargeld. Onze vaste maandlasten bestaan uit een camper- en reisverzekering, wegenbelasting, zorgverzekering, streamingsdiensten, telefoon- en internetabonnement. Verder hebben we kosten voor de diesel en overnachtingen, die per maand verschillen. Dit is afhankelijk van hoeveel we rijden, de dieselprijs en of we wel of niet wild mogen en/of willen staan. Soms hebben we te maken met tol-, OV- of parkeerkosten. En verder natuurlijk de standaard dingen zoals boodschappen en wassen. We doen weinig activiteiten die geld kosten.

De grootste kosten kunnen het onderhoud aan de camper zijn. Zo werd de camper de laatste keer bij de APK niet direct goedgekeurd omdat we een flinke scheur in een band bleken te hebben. De scheur hebben we hoogstwaarschijnlijk opgelopen tijdens een incident in Montenegro waar we vast gezeten hebben met de camper. We moesten op een steile gravelweg omhoog zien te komen wat pas lukte na een aantal pogingen, een andere route was er helaas niet. Het waren spannende momenten. Na afloop hebben we de camper en banden wel gecontroleerd maar toen niets geconstateerd, waarschijnlijk is de scheur tijdens het rijden steeds groter geworden. We hebben een engel op onze schouder gehad dat het goed gegaan is, en dat we geen klapband gekregen hebben.

Dit heeft ons toen een paar honderd euro gekost, kosten waar we van tevoren niet op gerekend hadden. Dit soort dingen kunnen gebeuren. Voorheen hadden we ook wel eens onderhoudskosten aan onze woning, die hebben we nu voor de camper.

Lees ook: 6x mooie plekken in Europa voor een autovakantie

De nadelen van fulltime wonen en reizen in een camper

Bestaat het leven in een camper dan alleen uit rozengeur en maneschijn? Nee hoor, natuurlijk niet! Ook wij hebben zo onze uitdagingen en irritaties.

Weinig privacy

We zijn veel buiten, maar uiteindelijk leven we 24/7 samen op een aantal vierkante meter in de camper. Hierdoor hebben we niet veel privacy. Zo kunnen we ons bijvoorbeeld niet tegelijkertijd omkleden: het is gewoon te smal en voor je het weet heb je een elleboog in je gezicht. Blijven communiceren is erg belangrijk, en eventuele irritaties kun je maar beter snel uitspreken.

Daarnaast hebben we ook met andere kampeerders te maken. Hier hebben we al heel wat bijzondere situaties meegemaakt! Zo was er een camper in Noorwegen die midden in de nacht had besloten om op een wildplek bijna tegen onze camper aan te parkeren. Of de mevrouw die in de bosjes haar toiletbezoekje ging doen, waarna haar hondje het gebruikte toiletpapier richting onze camper kwam brengen… We kunnen er een boek over schrijven!

Sanitaire voorzieningen

Het onderwerp waar vaak de meeste vragen over zijn: de sanitaire voorzieningen. In de camper hebben we een chemisch-toilet en een los droogtoilet:

  • Het chemisch toilet vangt alles op in een cassette. Deze moeten we zelf legen, omspoelen en schoonmaken op een daarvoor speciaal aangelegde ruimte. Als we behoefte nummer 1 en 2 op het chemisch toilet doen, is de cassette met 2 dagen vol.
  • Het droogtoilet scheidt nummer 1 en 2. Nummer 1 mag in de natuur geleegd worden omdat hier geen chemische middelen aan zijn toegevoegd. Nummer 2 wordt opgevangen in een vuilniszakje dat bij het restafval kan. Hierna heb je dus te maken met ‘the walk of shit’: het zakje naar de vuilnisbak brengen. In Scandinavië hebben we heel wat kilometers met zakjes rondgereden omdat we geen vuilniscontainer konden vinden… Dus nee, het ruikt zeker niet altijd naar roosjes in de camper!

Verder is onze camper voorzien van een douche, maar deze vraagt wat planning. Zo duurt het enige tijd om de boiler (10l water) op te warmen. En we moeten er zuinig mee zijn: onze camper heeft een 100l schoon watertank, wat we voor alles gebruiken – denk aan drinken, douchen, de afwas en schoonmaak. We moeten het water dus regelmatig bijvullen.

Gelukkig zijn veel campings en camperplaatsen uitgerust met douches. Verder zijn er op stranden vaak gratis, koude douches. En in Scandinavië zijn sommige picknickplaatsen uitgerust met een gratis, warme douche. Verder kan je ook denken aan een douche bij een pompstation, sportschool, zwembad – maar daar maken wij zelden gebruik van.

De voor- en nadelen van fulltime wonen en reizen in een camper

Wegen, tunnels en viaducten

Het valt met onze camper (tot 3500 kg) nog erg mee, maar we kunnen niet altijd overal rijden. Het gebeurt wel eens dat we op een route moeten omkeren omdat we bijvoorbeeld niet onder een viaduct door kunnen. Er zijn navigatieapps waar je de maten van je voertuig in kunt stellen zodat de route daarop aangepast wordt, maar hier zijn wij iets te eigenwijs voor.

Niet overal kunnen parkeren

Onze camper is 6.90 m lang en past daarmee niet in een standaard parkeervak. Dit vraagt soms om wat creativiteit. Als we boodschappen gaan doen, bekijkt Stefan van tevoren op Maps/Street View of er genoeg parkeergelegenheid is bij een supermarkt. Gelukkig kunnen we vaak wel in een parkeervak met daarachter een groenstrook parkeren. Hierdoor veroorzaken we geen hinder nemen we maar één parkeervak in beslag. In het buitenland hebben Lidl vestigingen vaak speciale camperparkeerplaatsen, ideaal!

Veiligheid

Helaas komen inbraken in campers voor. Natuurlijk hebben we diverse beveiligingsmaatregelen genomen, maar de garantie dat het niet gebeurt hebben we helaas nooit. We denken altijd na waar we parkeren en overnachten, en gaan hierbij op ons gevoel af. Zo parkeren we nooit onbewaakt in een stad, we staan altijd op een beveiligde camperplaats of camping. Als we geparkeerd staan bij een supermarkt blijft Stefan in de camper terwijl Laura boodschappen doet. En als we ergens geparkeerd staan en het voelt voor één van ons niet goed, rijden we door. Dit zijn een aantal afspraken die we samen gemaakt hebben.

Andere uitdagingen

Natuurlijk brengt fulltime wonen en reizen in een camper ook andere uitdagingen met zich mee. Denk aan de jaarlijkse APK voor de camper in Nederland of het ontvangen van een pakketje. Maar er is vaak meer mogelijk dan in eerste instantie gedacht! Zo combineren we de APK keuring met het bezoeken van familie en vrienden. En tegenwoordig kun je een pakketje naar een pakketpunt in het buitenland laten versturen. En campings vinden het ook vaak geen probleem om een pakket in ontvangst te nemen. Kortom, we denken zoveel mogelijk in oplossingen en dan is er echt veel mogelijk!

De voor- en nadelen van fulltime wonen en reizen in een camper

Spijt van onze keuze?

De keuze om te gaan reizen is de beste keuze die we gemaakt hebben! We hebben er geen minuut spijt van gehad. De afgelopen jaren hebben we zoveel mogen zien, leren en beleven. We hebben het geluk weer terug gevonden. Natuurlijk hebben we ook heel veel verdriet gehad van de onvervulde kinderwens, maar dat mag er zijn.

Afgelopen winter hebben we opnieuw in Spanje doorgebracht, om onze droom om te gaan emigreren te onderzoeken. Helaas is dit op meerdere punten stukgelopen. Misschien is het nu niet ons moment, en daarom hebben we de weloverwogen keuze gemaakt om terug te gaan naar Nederland. We zijn ontzettend dankbaar dat we ruim 2,5 jaar hebben gereisd en hebben een grote rugzak vol mooie herinneringen mee terug genomen. En om nog even terug te komen op het kunnen schrijven van een boek… Ik ben aan schrijven geslagen, hopelijk mag daar iets moois uit komen!

Lees ook: 

0 likes

Your email address will not be published.