Veel verzorgingsproducten bevatten ingrediënten die je eigenlijk helemaal niet op je huid wilt smeren. En ook al zijn deze stoffen wel goedgekeurd, steeds meer mensen kiezen toch liever voor natuurlijke beauty producten. Dit zijn producten zonder giftige toevoegingen, ze zijn milieuvriendelijk gemaakt en dierproefvrij. Better safe then sorry, zeker voor je eigen gezondheid en die van de wereld! Gelukkig is natuurlijke skincare booming, en zijn er tegenwoordig veel fijne duurzame merken te vinden. Geen idee waar te beginnen? Om je op weg te helpen, zet ik mijn favoriete betaalbare natuurlijke beauty producten in dit blog op een rij.
Lees ook: Vegan Curly Girl Methode: de routine voor krullen
Natuurlijke beauty producten
Betaalbare & vegan gezichtsverzorging
The Ordinary heeft als doel verzorgingsproducten te ontwikkelen die kwalitatief hoogstaand zijn, vegan en door een eerlijke prijs toegankelijk voor een breed publiek. En dat is gelukt! De producten van The Ordinary zijn vegan, cruelty free, mooi verpakt (het oog wil ook wat), vrij van parabenen, sulfaten, minerale olie, goed en spotgoedkoop. Hoe dat kan? Ze hebben al het onnodige geband. Zo zijn de producten geurloos en vrij van onnodige ingrediënten, de verpakkingen simpel en worden er geen grote reclamecampagnes opgezet. De producten zien er ietwat klinisch uit, maar laat dat je niet tegenhouden. The Ordinary wil vooral heel gewoon blijven, vandaar de (juist mooie) apotheek-achtige flesjes en potjes. Hierop staat de werkende stof van het product en een wetenschappelijke onderbouwing waarom en hoe dit effect heeft op een specifieke huidwens.
Ja, ik ben fan! Zelf gebruik ik het vegan serum Niacinamide 10% + Zinc 1% (€6,50), wat helpt tegen een vette T-zone, puistjes en roodheid. Het zit in een glazen flesje van 30 ml, pluspunten voor duurzaamheid en een formaat dat je gemakkelijk mee op reis neemt. Je doet er ook erg lang mee. Ik heb wel het gevoel dat het m’n huid ietwat uitdroogt, dus gebruik het alleen op plekken waar ik de meeste onzuiverheden heb. Daarna gebruik ik de vegan dagcrème Azelaic Acid Suspension 10% Gezichtsverzorging (€13,95), wat acné en roodheid tegengaat. Het is een wat dikke crème, maar hij smeert goed uit. Wat mij betreft een goede combi met het serum, ik heb echt minder onzuiverheden.
Wasbare wattenschijfjes
Naast natuurlijke beautyproducten heb je natuurlijk ook iets nodig om je gezicht te reinigen. Oké oké, dit is misschien niet per se beter voor jou, maar wel voor het milieu. Deze wattenschijfjes van bamboo kun je namelijk wassen en opnieuw gebruiken. En als je bedenkt dat je elke dag misschien wel twee wattenschijfjes gebruikt, scheelt dit jaarlijks een heleboel afval! De wattenschijfjes zijn 3 laags, super zacht en tot wel 1000 keer wasbaar. De pads worden geleverd met een waszakje van natuurlijk katoen om je pads in te wassen.
Lees ook: Tip: de herbruikbare én inklapbare Stojo koffiebeker
De beste natuurlijke zonnebrandcrème
Ik ben lang op zoek geweest naar een natuurlijke zonnebrandcrème die geen witte waas achterlaat. Geloof me, dat was een flinke zoektocht. Maar ik heb ‘m gevonden! De Aloe Pura Aloe Vera Sun Lotion SPF25 bevat 99,9% biologische aloë vera, jojoba, avocado, kamille en biologische kruidenextracten. Het is een rijke en volle crème die goed uitsmeert en de huid echt verzorgt. De zonnelotion beschermt tegen UVA en UVB stralen en is vrij van SLS, parabenen en parfum. Hij is verzorgend en laat je huid er nog mooier uitzien.
Een blok vaste scheerzeep
Wist je dat scheerzeep niet per se uit een spuitbus hoeft te komen? Ik gebruikte eigenlijk al jaren conditioner bij het scheren, maar een tijdje geleden ontdekte ik een scheerzeep. Super handig en duurzaam, want verpakkingsvrij én vegan. De verzorgende scheerzeep maakt haartjes zachter en vergemakkelijkt het scheren. Scheerzeep is ook ideaal voor op reis, want het is niet vloeibaar en kan dus gewoon mee in je handbagage. Je kunt een stukje afsnijden zodat het nog minder plek inneemt.
Lees ook: Reizen met alleen handbagage: zo doe je dat
Natuurlijke droogshampoo
Als je je haar niet te vaak wilt wassen, gebruik je waarschijnlijk droogshampoo. Helaas zitten de meeste varianten in een spuitbus, wat je beter kunt vermijden. Kies liever voor alternatieven zonder drijfgassen, want deze stoffen zijn medeverantwoordelijk voor vervuilde lucht en smog. Day Two dry shampoo is droogshampoo in poedervorm en heel fijn van structuur. En eigenlijk is-ie nog veel fijner dan de drogisterij variant in een spuitbus. Je kunt kiezen uit twee geuren, die allebei goddelijk zijn. 100% natuurlijk, verpakt in een (grotendeels) papieren, biologisch afbreekbare verpakking, o.a. verkrijgbaar bij de Gathershop in Amsterdam.
Jade Roller gezichtsroller
Een gezichtsroller is de laatste tijd nogal trendy, maar is eigenlijk een eeuwenoud Chinees beautyritueel. Ik vind de CouCou Jade Roller heel fijn. Je gebruikt ‘m op een schone huid, en maakt bewegingen van het midden naar de randen van je gezicht. Dit doe je zo’n vijf tot tien minuten, wat voor een heerlijk ontspanningsmomentje zorgt!
De natuurlijke koelte van de steen zorgt voor minder zwellingen, wallen onder de ogen en maakt je huid elastisch, fris en glanzend. Het masseren stimuleert de lymfedrainage, ontspant de gezichtsspieren en zorgt voor minder rimpels en lijntjes. Daarnaast heeft iedere steen zijn natuurlijke eigenschappen. Zo staat Jade bekend om haar positieve werking op het zenuwstelsel, zorgt voor een goede balans tussen lichaam en geest en verdrijft negatieve energie. Er is ook een gezichtsroller met een Rose Quartz, wat staat voor liefde voor jezelf én voor de ander, en het zelfvertrouwen verhoogt, stress vermindert en emoties balanceert.
Houten wattenstaafjes
Iets simpels als een wattenstaafje kun je heel gemakkelijk een stuk duurzamer maken. Vervang je normale wattenstaafjes met plastic voor een variant met biologisch katoen en hout of papier!
OrganiCup
Een OrganiCup is een duurzaam alternatief voor tampons en maandverband. Het is een soort cupje van natuurlijk kunststof, dat je inbrengt en vervolgens je menstruatiebloed opvangt. Je kunt ‘m 12 uur laten zitten en is dus ideaal voor als je op reis bent. Als-ie vol zit, leeg je ‘m, spoel je ‘m om en breng je ‘m weer in. Dat klinkt misschien een beetje viezig, maar als je het eenmaal doorhebt is dat het helemaal niet. En zo voorkom je ook nog eens een heleboel afval en dus ook geld, want bedenk maar eens hoeveel tampons en/of maandverband er alleen al per menstruatie doorheen gaan.
Kleine reisverpakkingen
Ga je op reis en zitten je favo natuurlijke beautyproducten in een grote verpakking? Dan is het duurzamer om deze zelf in een kleine reisverpakking over te gieten dan om mini-verpakkingen te kopen die je na eenmalig gebruik weggooit. Dit reissetje van Douglas is bijvoorbeeld erg handig. Daarnaast gebruik ik graag deze herbruikbare siliconen reisflesjes voor bijvoorbeeld zonnebrandcrème.
Lees ook: Duurzaam reizen: 6 tips om je reis te compenseren
Heb jij nog tips voor natuurlijke beauty producten voor mij? Laat het vooral weten!
Artikel van 20-08-2020, laatste update: 22-03-2023