Ik vind alleen reizen geweldig, en juich iedereen dan ook aan het minimaal één keer in z’n leven te doen. Maar dat het geweldig is, betekent niet dat er geen nadelen aan zitten. Want die zijn er natuurlijk ook. En dat is helemaal niet erg! Want dat zijn juist de momenten waarop jouw ware aard naar boven komt en je zult merken hoe sterk en onafhankelijk je eigenlijk bent. Dus, niet om je af te schrikken maar om je voor te bereiden: de nadelen van alleen reizen. En daarbij ook meteen de oplossingen!
Lees ook: 10 handige tips voor als je alleen gaat reizen
Niemand om op terug te vallen
Als je alleen op reis gaat, moet je alles zelf doen. Ook als je moe bent, als je het allemaal even niet meer weet, als het donker is, als je verdrietig bent, etc. Waar je thuis al snel voor de gemakkelijke weg zou kiezen (je moeder of vriend(in) bellen), is dat nu geen optie. En dat is heel goed, want je kunt het allemaal heel goed zelf oplossen. Ook als je dat misschien nooit eerder hebt gedaan. Je zult zien dat het lukt, en dat je je dan extra trots voelt.
The only way out, is through
Veiligheid
Een ander nadeel van alleen reizen is dat er niemand in de buurt is die even op jouw spullen kan letten als je bijvoorbeeld op het vliegveld naar de wc moet of op het strand ligt en wilt zwemmen. Daarnaast ben jijzelf natuurlijk ook wat kwetsbaarder dan als je samen met iemand anders zou zijn. Vertrouw hierbij altijd op je gevoel: ga weg als iets niet goed voelt of spreek iemand aan. Zorg ook altijd dat je voldoende geld hebt om een vluchtroute te pakken, zoals bijvoorbeeld een te dure taxi. Veiligheid voor alles! Tijdens mijn solo-reizen is er gelukkig nooit zoiets voorgevallen, maar het idee alleen al is heel fijn.
Je vergeet ervaringen sneller
Als je met een of je vriend(in) reist, maken jullie samen veel nieuwe herinneringen. En die worden later vaak bij een wijntje, etentje of belletje weer even aangehaald. Als je alleen reist, maak je die herinneringen zelf en met nieuwe vrienden. Maar omdat die naderhand niet zó vaak meer worden besproken, vergeet je ze sneller. Daarom houd ik graag een dagboekje bij, waar ik elke dag een paar dingen in schrijf. Leuk om later terug te lezen!
Foto’s van jezelf maken
Iets anders wat helpt bij het onthouden van herinneringen, zijn foto’s! Als je alleen reist maak je vooral foto’s van de omgeving. Dus vergeet niet mensen te vragen om foto’s van je te maken, de zelfontspanner te gebruiken of zelfs een selfiestick. Foto’s helpen je de ervaringen te onthouden én later met anderen te delen.
Lees ook: Zo maak je foto’s als je alleen reist
Eenzaamheid
Er wordt me vaak gevraagd of ik niet eenzaam ben als ik alleen reis. En natuurlijk is dat gevoel er wel eens, maar achteraf gezien zó weinig! Op het moment kan het wel heftig zijn hoor. Je zit in je eentje binnen, terwijl je weet dat andere mensen leuke dingen aan het doen zijn. Het kan dan voelen alsof het écht niet beter zal worden, alsof je helemaal alleen blijft voor de rest van je reis. Ja dat is even super dramatisch, maar zo kan het echt voelen. Maar het blijft gelukkig nooit zo! Alle moment waarop ik me kan herinneren dat ik me eenzaam voelde, was dat binnen een half uur opgelost omdat ik toch met iemand aan de praat raakte. Dan kwam er bijvoorbeeld iemand de hostel kamer binnen gelopen of naast me zitten in de bus. En dat waren achteraf de leukste momenten, misschien omdat ik ze na het alleen-zijn extra waardeerde.
Dit zijn voor mij dus de nadelen van alleen reizen. Ik hoop dat ik je hiermee heb voorbereid en niet afgeschrikt. Want echt, dit weegt niet op tegen de voordelen! Lees ook: De voordelen van alleen reizen