De eerste keer dat ik op Mallorca kwam, werd ik verrast door de hoeveelheid groen op het eiland. De verhalen over losgeslagen feestbeesten hebben het imago toch een beetje verpest, terwijl dit eigenlijk maar in twee plaatsen gebeurt: El Arenal en Magaluf . Weet je meteen waar je níet moet zijn op Mallorca! Voor de rest is het een prachtig eiland vol groene bomen, mooie bergen, uitzichtpunten en meer dan 200 stranden en verborgen baaitjes. Een recept voor succes, zeker in combinatie met het heerlijke klimaat, gezellige buitenleven, en lekkere Spaans eten en drinken. Alleen: hoe lang blijft Mallorca nog een groen eiland?
De groene kant van Mallorca
Gelukkig zet de TUI Care Foundation zich voor de groene kant van Mallorca in: deze non-profit organisatie ondersteunt wereldwijd projecten die bijdragen aan de duurzaamheid van vakantiebestemmingen. Duurzaamheid is iets waar je op vakantie misschien niet mee bezig bent, maar wat wel belangrijk is om je van bewust te zijn. En dan heb ik het niet over níet reizen, want dat zou de lokale bevolking ook geen goed doen, maar bewust reizen. Zeker als je in de toekomst ook nog van het eiland wilt genieten!
Onlangs was ik uitgenodigd om twee van hun projecten op Mallorca te bekijken: TUI Forest & TUI Sea The Change. Ze draaien om de bescherming van alle ecosystemen op de Balearen, zowel op het land als in de zee. In dit artikel vertel ik je daar alles over!
Lees ook: Wat te doen in Port de Sóller, Mallorca
Llevant natuurpark
Een van de hoogtepunten van Mallorca is het Llevant natuurpark, gelegen in het noordoosten van het eiland. Dit is een bergachtig gebied van 1.700 hectare, met een geschiedenis van 5200 jaar. Je hebt er uitzicht op de zee, de kust en de heuvels. Een super mooie plek voor een hike op Mallorca!
Maar door jarenlange verwaarlozing wordt het Llevant natuurpark bedreigd: het is kwetsbaar gemaakt voor bosbranden. Om dit tegen te gaan heeft de TUI Care Foundation samen met het Ministerie van Landbouw, Visserij en Milieu van de Balearen het TUI Forest Mallorca project opgezet. Dit project plant bomen en brengt bosgerelateerde ervaringen naar het hart van toeristische gemeenschappen.
🌳 De komende 4 jaar worden er tot 50.000 inheemse bomen geplant, waaronder vuurbestendige soorten
🤝 Dit draagt ook bij aan het behoud van bedreigde diersoorten, het creëren van banen in natuurbehoud en de ontwikkeling van duurzame toeristische ervaringen
Het Llevant Natuurpark is super belangrijk voor het toerisme in het noordwesten van Mallorca, omdat het veel mensen trekt met zijn mooie natuur. Het project zorgt ervoor dat zowel toeristen als de natuur blij kunnen zijn. Ze willen de natuur mooier maken en ervoor zorgen dat die gezond blijft, en tegelijkertijd dat er toeristen blijven komen.
Het TUI Forest Mallorca project bouwt voort op een eerder herbebossingsproject dat in 2009 werd gestart door TUI en de regering van de Balearen, met als doel meer dan 60.000 bomen te planten in het natuurpark Llevant. Het resultaat daarvan kun je zien op deze foto:
Lees ook: Remote werken op Mallorca: tips voor een workation
TUI Sea The Change Balearics
Als je aan Mallorca denkt, denk je waarschijnlijk aan mooie stranden, verborgen baaitjes en helderblauw water. Maar door overbevolking en vervuiling is de natuurlijke zee-omgeving de afgelopen 10 jaar enorm verslechterd. Voor het behoud van gezonde zeeën en de bescherming van al het leven onder water is de TUI Care Foundation het project TUI Sea the Change Balearics samen met de Marilles Foundation gestart. Dit is een non-profitorganisatie die zich inzet om de Balearen te laten uitgroeien tot een wereldwijd voorbeeld van mariene conservatie.
Het TUI Sea the Change-programma richt zich op oceaan-, kust- en mariene ecosystemen en op het creëren en uitbreiden van beschermde mariene gebieden. De zee en de kust zijn van vitaal belang voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme en vormen de levensader van veel gemeenschappen, met name op eilanden. De bescherming en het herstel van mangroven, koraalriffen, zeewier, zeegras en het beschermen van zeedieren verzekert het voortbestaan van belangrijke ecosystemen en ondersteunt het economisch welzijn van kustgemeenschappen die ook afhankelijk zijn van toerisme.
Bij TUI Sea the Change Balearics staan drie dingen centraal:
- Duurzame visserij
- Ondiepe baaien herstellen
- Training voor lokale organisaties die werken aan het beschermen van de zee
De doelen van het project zijn als volgt:
- 25 km2 kust en zeeomgeving beschermen, waarvan 10 km2 herstellen. Hierdoor zullen perfecte omstandigheden worden gecreëerd zodat haaien, roggen, en andere zeedieren weer in grotere aantallen voorkomen
- 60 mensen van 3 visserijcoöperaties zullen worden opgeleid in marine conservatie, waarbij ze leren hoe ze de zee beter kunnen beschermen en meer vis kunnen vangen zonder de natuur te schaden
- 300 mensen zullen meedoen aan een duurzame toeristische ervaring en 30 NGO’s krijgen training en een mentor-programma van 12 maanden om hun groei op het gebied van personeel, budget en impact te ondersteunen
Deze duurzame keuzes kun jij op Mallorca maken
Om ook in de toekomst nog te kunnen genieten van al het moois op Mallorca, is het belangrijk dat wij toeristen ons beste beentje voorzetten. Bewust reizen dus. Met een paar duurzame keuzes tijdens je vakantie doe je al veel goeds! Zoals:
- Ik ga ervan uit dat je dit al doet maar voor de zekerheid: ruim je eigen troep op. Op land én zee! Kom je troep tegen? Kleine moeite om het op te ruimen.
- Gebruik een rifveilige zonnebrandcrème. Wist je dat veel zonnebrandcrèmes chemische stoffen bevatten die schade aan de riffen toebrengen?
- Als je gaat duiken of snorkelen: bewonder de prachtige onderwaterwereld, maar raak niks aan en neem al helemaal niks mee.
- Als je een boot huurt, luister dan goed naar de aanwijzingen van het verhuurbedrijf. Er zijn al kleine dingen die je anders kunt doen, zoals niet het anker uitgooien – want dan creëer je een litteken – maar met een boei aanleggen.
- Gebruik zo min mogelijk single use plastic. Helaas is het kraanwater op Mallorca niet drinkbaar, maar veel hotels hebben waterflessen staan die ze gratis voor je vullen. Neem dus zeker je hervulbare waterfles mee op vakantie!
- Eet lokaal en vegetarisch of vegan. In dit blog lees je tips om vegan op reis te eten.
Mallorca vakantie boeken
Wil jij ook genieten van het groene eiland Mallorca? Bij deze een aantal tips om een duurzame vakantie te boeken:
- Je kunt niet anders dan vliegen naar Mallorca, maar hierbij kun je wel een aantal duurzame keuzes maken. Kies het liefst voor een directe vlucht, want een vlucht met tussenstop zorgt voor meer CO2-uitstoot. Daarnaast kun je de uitstoot van je vlucht compenseren, bijvoorbeeld via treesforall.nl of greenseat.nl.
- De vlucht van Amsterdam naar Mallorca (PMI) duurt zo’n 2:15 uur. Vlieg bijvoorbeeld met KLM of vergelijk verschillende airlines via TIX.nl.
- Een auto kun je huren via Sunny Cars, dan zitten alle benodigde verzekeringen standaard inbegrepen. Je kunt ‘m op het vliegveld van Palma ophalen, zodat je meteen naar je accommodatie kunt rijden.
- Tijdens deze persreis sliepen we bij Robinson Club Cala Serena. Een super mooi resort met diverse restaurants, een wellness, sportfaciliteiten, meerdere zwembaden én aan zee. Het ligt in de buurt van Cala D’or, een prachtig plaatsje in het zuidoosten van Mallorca.
- Je kunt ook een pakketreis inclusief vlucht, hotel en huurauto boeken via Eliza was Here of via TUI.
- Het hoogseizoen op Mallorca kan erg druk zijn, dus dat zou ik vermijden. Het voorjaar of het najaar is er ook heerlijk! In september voelt het op Mallorca nog als zomer en op 1 november heb ik zelfs nog in de zee gezwommen.
Meer duurzaam reizen tips? Lees dan ook:
- 6 tips om duurzamer te vliegen
- Duurzaam reizen: 6 tips om je reis minder belastend te maken
- Minder plastic gebruiken: tips voor thuis & op reis
- Leuke treinreizen binnen Europa vanuit Nederland
- Vegan eten op reis: 5 tips
Meer Mallorca tips:
- 9x leuke hotels in Palma de Mallorca
- De mooiste autoroute voor een Mallorca roadtrip
- Wat te doen in Port de Sóller, Mallorca
- Remote werken op Mallorca: tips voor een workation
Vorig jaar was ik met de TUI Care Foundation op Zanzibar om de projecten CHAKO en Kawa Training Center te bekijken: twee projecten die draaien om ondersteuning van de lokale bevolking bij het enorm groeiende toerisme op het eiland.
Lees daar alles over: Zon, zee en duurzaamheid op Zanzibar