Elektrisch rijden is niet alleen beter voor het milieu, maar op de lange termijn ook beter voor je portemonnee. Ondanks de hogere aanschafprijs bespaar je namelijk op brandstof- en belastingkosten. Wel zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Vooral als het gaat om verzekeringen! In dit artikel lees je waar je op moet letten als je je elektrische auto gaat verzekeren.
Lees ook: 6x mooie plekken in Europa voor een autovakantie
Elektrische auto verzekeren
Een elektrische auto verzekeren lijkt misschien op een ‘gewone’ autoverzekering, maar er zijn toch wat verschillen. Zo zijn elektrische auto’s vaak duurder in aanschaf, wat je terugziet in de premie. Daarnaast is de schade aan een elektrische auto vaak duurder om te repareren – denk aan het accupakket. Gelukkig bieden veel verzekeraars tegenwoordig speciale polissen voor elektrische auto’s, inclusief dekking voor de laadpaal en laadkabels. Dat kan handig zijn als je thuis of onderweg laadt en iets beschadigd raakt.
Premie berekenen
Voordat je een verzekering kiest, is het slim om eerst je premie te berekenen. Je vult hierbij je kenteken en persoonlijke gegevens in, en je krijgt meteen een overzicht van de kosten. Maar let hierbij niet alleen op de prijs! Check goed wat er wel en niet gedekt wordt. Over het algemeen kun je voor een nieuwe elektrische auto het best een Allriskverzekering nemen. Voor een oudere auto is een WA of WA-plus waarschijnlijk voldoende.
Dit houden de verschillende autoverzekeringen in:
- WA-autoverzekering: dit is de minimaal vereiste dekking in Nederland. Deze verzekering dekt alleen de schade die je veroorzaakt bij anderen. Dit is de minst uitgebreide dekking en dus ook het goedkoopst.
- WA-plus: deze verzekering dekt de schade aan andere auto’s en bijna alle schade aan je eigen auto (zoals schade door brand, hagel, storm en diefstal).
- All Risk: met deze verzekering ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto, zelfs als het jouw schuld is. Dit is de meest uitgebreide dekking, en dus ook het duurst.
Check of de laadpaal is meeverzekerd
Vergeet bij de verzekering van je elektrische auto een eventuele thuislaadpaal niet. Soms valt deze onder je opstalverzekering, maar dat is niet altijd zo. Veel autoverzekeringen bieden tegenwoordig een aanvullende dekking voor laadpalen. Dat kan handig zijn, zeker als je laadpaal buiten staat en risico loopt op schade of diefstal. Vraag je verzekeraar naar de voorwaarden, zodat je zeker weet dat je goed zit.
Denk ook aan pechhulp
Met een elektrische auto moet je de batterij altijd in de gaten houden, en plannen wanneer en waar je gaat opladen. Maar zelfs de beste planners kunnen soms met een lege batterij stranden! In dat geval kan pechhulp je redding zijn. Bij sommige verzekeringen zit dit er standaard bij, maar bij anderen moet je hier een extra dekking voor afsluiten. Check dit dus even zodat je onderweg niet voor een dubbele verrassing komt te staan.
Beveiligingseisen voor elektrische auto’s
Sommige verzekeraars stellen bij elektrische auto’s extra beveiligingseisen, zoals een alarmsysteem. Dit komt vooral doordat elektrische auto’s relatief duur zijn en daarmee aantrekkelijk voor diefstal. Voldoe je niet aan deze veiligheidseisen? Dan is je auto meestal niet of beperkt verzekerd tegen diefstal. Controleer dus of de beveiliging van je elektrische auto aan de gestelde voorwaarden voldoet – je kunt dit in de polisvoorwaarden vinden of bij je verzekeraar navragen.
Lees ook:
Dit artikel bevat een samenwerking.