add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Duurzaam reizen

Travel

6 tips om duurzamer te vliegen

12 november 2019

Tags: , ,

Vorige week zou ik met de trein naar Barcelona reizen. Dat is stukken duurzamer dan vliegen, je bent er binnen één dag, en ik vind treinen chill. Maar helaas, een week voor vertrek bleek dat het spoor in Zuid-Frankrijk verwoest was door noodweer, en dat er de hele maand geen treinverkeer naar Spanje mogelijk was. Daar sta je dan met je goede gedrag! Aangezien ik wel op reis wilde, en al m’n verblijven al geboekt waren, besloot ik het vliegtuig te pakken. Maar ik ging wel eerst even op zoek naar tips om iets duurzamer te vliegen. In dit artikel alles wat ik vond en waar mogelijk heb toegepast. Een handig lijstje voor je volgende vliegreis!

Lees ook: Mijn treinreis door Europa: de route, prijs & tips

Kies voor de minst vervuilende vliegtuigmaatschappij

Een vliegtuigmaatschappij is natuurlijk nooit duurzaam, maar de een doet het wel beter dan de ander. Gebaseerd op criteria als brandstofverbruik, bezettingsgraad, vliegafstand, toestel type en faciliteiten aan boord, zijn volgende airlines het minst vervuilend:

  • Norwegian Airlines
  • TUI fly
  • KLM
  • Transavia
  • Aegan Airlines
  • Air Lingus

De redenen hiervoor verschillen. Zo scoort TUI fly goed omdat de bezettingsgraad maximaal is. De vliegtuigen worden met zoveel mogelijk zitplaatsen gevuld, en die vervolgens met zoveel mogelijk passagiers. KLM scoort goed omdat duurzaamheid in haar bedrijfsstrategie is opgenomen. Daarnaast is 10-50% van de gebruikte brandstof biobrandstof, wat stukken duurzamer is dan fossiele brandstof, wat normaal gesproken wordt gebruikt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Vlieg in een zuinig toestel

Toen ik naar vluchten zocht via Skyscanner, stond er bij een aantal van de zoekresultaten dat het een duurzamere keuze was. Zo ben ik voor een vlucht met Vueling gegaan, die 4% minder CO2 uitstoot dan de andere beschikbare vluchten. Dit kan komen doordat het een nieuwer, lichter, stiller en/of zuiniger toestel is, met moderne technologie en faciliteiten.

  • De Airbus A319 is 15% zuiniger dan een vergelijkbare Boeing 737-300.
  • De Boeing 787 Dreamliner is lichter, stiller en zuiniger dan andere toestellen. Per passagier wordt er een brandstofbesparing van 20% geboekt.
  • Vliegtuigen met propeller aandrijving: deze gebruiken veel minder brandstof dan een straal motor, maar zijn wel een stuk trager.

Kies voor een directe vlucht

Een vlucht met een tussenstop zorgt voor veel meer CO2-uitstoot dan een directe vlucht. Tijdens het opstijgen en dalen stoten vliegtuigen namelijk de meeste CO2 uit. Daarnaast vlieg je om, wat ook weer meer CO2-uitstoot veroorzaakt. Enne, direct vliegen is toch eigenlijk ook veel chiller?

Lees ook: 6 handbagage essentials voor een chille vlucht

Compenseer je uitstoot

Als je gaat vliegen, compenseer dan ten minste de uitstoot van je vlucht. Dat kan heel gemakkelijk en op veel verschillende manieren. Ikzelf heb deze keer meegedaan aan #TeamTrees, een actie van YouTuber MrBeast. Om te vieren dat hij 20 miljoen abonnees heeft, is hij een actie gestart om vóór 2020 20 miljoen bomen te planten. Voor elke dollar die je doneert, wordt er een boom geplant.

Andere mogelijkheden om je vlucht te compenseren zijn:

  • Via de luchtvaartmaatschappij zelf, KLM bijvoorbeeld biedt de optie tijdens het boeken van een vlucht aan.
  • Via Treesforall kun je de CO2-uitstoot van je reis berekenen, en deze vervolgens direct compenseren. Voor deze vlucht naar Barcelona zou dat maar €3,10 zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Betel een vegan vliegtuigmaaltijd

De invloed van de veesector is op het milieu is enorm, daar kunnen we niet meer omheen. Daarom kun je ook in het vliegtuig het beste voor een vegetarische of veganistische maaltijd kiezen. Aangezien ik vegan eet, reserveer ik altijd een veganistische maaltijd aan boord. Daar schreef ik de volgende reviews over:

Neem een hervulbare drinkfles mee

Als je altijd een hervulbare drinkfles in je tas hebt, hoef je nooit meer een plastic flesje water te kopen. Je neemt ‘m leeg de douane door, en vult ‘m daarna op de wc met water. Ik heb er een van Dopper, maar een Bobble werkt ook top en filtert het water meteen van bacteriën, chloor en smaakmiddelen.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die linkjes iets koopt, ik daar een klein percentage van ontvang. Voor jou kost dit niets extra, mij helpt het m’n blog te kunnen financieren. 🙂

1 likes

Your email address will not be published.