Over een pensioen opbouwen had ik toen ik vorig jaar voor mijzelf begon, net als over een AOV afsluiten, zoiets van: dat komt nog wel. Eerst maar eens zien hoe het eerste jaar gaat. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder, en heb ik nog niks geregeld. Tijd om daar over na te denken dus. Maar hoe kun je als digital nomad pensioen opbouwen? Ik heb hier geen idee van. Dus besloot ik andere digital nomads naar hun keuzes te vragen. Dat bleek moeilijker dan gedacht, want de meesten die ik vroeg hebben ook nog niks geregeld. Toch vond ik er drie, met alledrie een heel ander antwoord. In dit artikel lees je hoe zij als digital nomad pensioen opbouwen.
Lees ook: De dingen die ik niet wist voordat ik ging freelancen
Als digital nomad pensioen opbouwen
Lars: wereldreiziger in een camper, blogger & online marketeer
“Wat ik vooral belangrijk vond, is dat we ons bewust zijn van de risico’s als je geen pensioen opbouwt. De AOW lijkt elk jaar minder te worden, dus het is maar de vraag hoeveel je daar over 40 jaar nog van kan verwachten. Het zelf opzij zetten van geld is voor mij te weinig stok achter de deur, elke keer als je een grote uitgave moet doen is de kans groot dat je daar aan gaat komen.
Door middel van een fonds ben je extern al bewust iets aan het opbouwen voor de toekomst. En aangezien alle fondsen beleggen, is het cumulatief gezien interessant om zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van een pensioen. Rente over je rente zeg maar, maar dan 40 jaar lang. Dus nu een klein bedrag per maand weg zetten, levert meer op dan op je 50e elke maand een groot bedrag wegzetten.
Via via ben ik bij BrightPensioen terecht gekomen. Hier kun je twee rekeningen openen: een beleggingsrekening en een pensioenrekening. De eerste is een buffer die beschikbaar blijft, op de tweede spaar je voor later. Of je kiest voor een combinatie van beide. Vooral de open aanpak en zeggenschap die je hebt spreken me daarbij erg aan. Zo zijn we voor een klein deel aandeelhouder van BrightPensioen, waardoor we altijd inspraak houden. Maar ook het feit dat je zelf je inleg bepaalt. In een slechte maand maken we niks over, in een goede alles wat we kunnen missen. Die flexibiliteit maakt dat we nu al een beetje met ons pensioen bezig zijn, zonder dat we druk o.i.d. voelen.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Suzanne: parttime digital nomad, blogger en PR-adviseur
“Vorig jaar had ik een pensioen potje gemaakt, maar die heb ik toch weer geplunderd. 😉 Ik ben een beetje optimistisch daarover. Ik verwacht komende 40 jaar nog wel genoeg te gaan verdienen om mijn pensioen te regelen. En ik investeer liever in een koophuis, dan heb ik over 30 jaar amper woonlasten meer. Wie weet nog een tweede huis erbij en dat verhuren. Zo zie ik het.”
Lees ook: Het leven van digital nomad Suzanne van Duijn
Rob (wil anoniem blijven):
“Wij zorgen er zelf voor, zonder extern pensioenfonds. Dit kun je doen door onder andere te beleggen, je eigen pensioen B.V. of stichting, wegzetten op een geblokkeerde rekening, en zo zijn er nog wel een paar mogelijkheden te noemen. Voor iedereen kan het voordeel ergens anders liggen. Een goede belastingadviseur kan je hierbij helpen.
Je kunt het zien in de ruimste zin van het woord. Een paar voorbeelden:
- Bij beleggen denkt iedereen meteen aan aandelen. Dat is een optie, maar dan moet je de bedrijven en de economie aardig in de gaten houden.
- Je kunt ook denken aan vastgoed. Je eigen woning niet verkopen, maar het verhuren. Check wel of dit van je hypotheekverstrekker mag. Je kunt ook een andere woning kopen om deze te verhuren. Het verhuur besteed je daarna uit, zodat je er geen omkijken meer naar hebt. De huurder betaalt door middel van de huur de hypotheek en kosten. Na 20 jaar is het pand afgelost en heb je dit vermogen opgebouwd. Dit kun je alleen doen, of samen met een groep.
- Als je een kunst of antiek kenner bent, dan ben je vast al aan het verzamelen wat er voorbij komt.
- Ook een mooie mogelijkheid is investeren in bedrijven. Niet als een lening, maar je spreekt een aandeel af in het bedrijf.
Er zijn veel meer mogelijkheden die je kunt bekijken om te investeren in je toekomst. Investeren hoeft niet alleen in Nederland, het kan overal. Lees je vooral in over de mogelijkheden in belasting voordelige, vrije en uitgestelde regelgeving. Alles heeft haken en ogen, laat je goed informeren en doe iets wat bij jou past. Als digital nomad ben je een ondernemer, dus wees een ondernemer en durf een minder bekende stap te zetten. Het lijkt af en toe een business plan, maar pas op dat het geen werk wordt want dan wordt het een box 1 verhaal. Je mag o.a. beleggingen niet actief beheren.
De grootste voordelen van op deze manier pensioen opbouwen vind ik: de lage kosten, je hebt het zelf in de hand, en het is overdraagbaar aan een ander. Je kunt er redelijk makkelijk bij, in vergelijking met een pensioenfonds. Voor nood is het ook altijd makkelijk. En als je er zelf niet meer bent, is het opgebouwde en/of resterende kapitaal voor de erfgenamen en niet voor een bonus voor de directie omdat ze meer winst hebben gemaakt.
Nadelen zijn er ook, zoals: bij een faillissement kun je het opgebouwde pensioen eerder kwijt raken. Je betaalt er iets meer belasting over en het rendement kan lager zijn. Ook de belastingaangifte kan wat ingewikkeld van worden.”