Carlijn Ottens is online marketeer en deed dat de afgelopen zes maanden van over de hele wereld. Net voordat ze samen met haar vriend op wereldreis ging, kwamen wij met elkaar in contact via Instagram. Zij ging voor het eerst echt lang locatieonafhankelijk werken en ik zat – net voordat zij daarheen gingen – in New York City. Ondertussen zijn we alweer een half jaar verder en wisselen we via DM’s regelmatig ervaringen uit. Zo leuk om zulke contacten via Instagram op te doen! Ik vroeg haar of ze meer wilde vertellen over haar pad naar het digital nomad-schap en ervaringen van de afgelopen tijd.
Wanneer ben je een digital nomad geworden?
“Sinds 2016 ben ik ondernemer en de eerste jaren heb ik vooral vanuit huis of leuke koffietentjes gewerkt. In 2017 zat ik veel korte periodes in het buitenland en dan nam ik het werk ook mee. Ik merkte dat het werken op zo’n mooie plek heel goed ging, haha! Ik besloot me meer te verdiepen in het ‘locatieonafhankelijk werken’ en ik dacht op een gegeven moment: “Shit.. hoezo zit ik hier nog aan de keukentafel te werken?!” Mijn vriend bleek dezelfde drang te hebben om de wereld te zien.
Samen hebben we eind 2017 de knoop doorgehakt en besloten we op wereldreis te gaan. Hij kon werken aan zijn ondernemingsplan en zou zijn bedrijf lanceren zodra we weer terug waren. Ik kon werken aan de groei van mijn bedrijf.”
Lees ook: Hoe word je een digital nomad? Een stappenplan
Waar ben je op dit moment?
“Op 27 juni 2018 zijn we vertrokken en op dit moment (januari 2019) zitten we lekker op Bali. Een van onze laatste bestemmingen van deze trip. Hierna vliegen we nog voor een weekje naar Abu Dhabi en Istanboel en daarna staan we na een avontuur van zeven maanden weer in Nederland. In juni 2018 zijn we vertrokken en we zijn inmiddels heel veel ervaringen rijker: roadtrippen door Amerika, fietsen door Bangkok, scooteren over de mooie eilanden van Thailand, reizen door heel Vietnam, kamperen in Nieuw-Zeeland, de bounty eilanden in Fiji en zo nog een aantal dingen. Dit jaar was het grootste cadeau in ons leven.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Hoe zorg je on the road voor inkomsten?
“Ik ben mede-eigenaar van BodieBoost, een afslankmethode waarbij we vrouwen naar een gezonde levensstijl coachen door middel van online programma’s, een team van BodieBoost coaches en online community. Ik houd me vooral bezig met online marketing en wat operationele dingen, zoals het vernieuwen van onze programma’s en het aansturen van ons team. We hebben een redelijk snel reistempo gehad, maar na twee jaar bouwen was het bedrijf helemaal up and running en kon ik dit goed combineren met onze intensieve reis.
Over het algemeen hebben we telkens een dag werken afgewisseld met een dag dingen doen. Dus we werken drie tot vier dagen per week en ik probeer ook in de avonden en ochtenden nog wat werk te verzetten. Als we ergens wat langer zitten, zoals nu op Bali, werken we in de ochtend en avond zodat we overdag lekker op pad kunnen. En natuurlijk wordt elke dag lekker afgesloten op het strand!”
Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?
“De vrijheid natuurlijk! Het kunnen gaan en staan waar jij wilt. Niet beperkt worden door vakantiedagen, haha. Ik heb voor mijn digital nomad bestaan tien jaar op kantoor gezeten, dus ik waardeer de vrijheid nu enorm. Voor onze wereldreis hadden we een globaal plan in ons hoofd, maar nog geen enkel ticket stond vast. We bekeken dus echt per week waar we graag heen wilden. Dat is echt 100% ultieme vrijheid. De wereld zien is het mooiste cadeau ooit. Je leert zoveel van de andere culturen en over jezelf.”
Wat had je van tevoren anders verwacht?
“Wat ik onderschat had, is de impact van alles wat je ziet en meemaakt. Allemaal positieve ervaringen, maar ook dit moet verwerkt worden. Het heeft me echt van de automatische piloot getrokken en daardoor kwamen er regelmatig vragen naar boven zoals ‘hoe ga ik mijn leven verder inrichten als we terug zijn?’. Er liggen zoveel kansen. Mooi en overweldigend tegelijk.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?
“Nee, ik ben blij dat ik het afgelopen jaar zoveel verschillende landen en culturen heb mogen zien. Het was soms enorm intensief om zoveel onderweg te zijn, zo snel te schakelen tussen de verschillende culturen en ondertussen het bedrijf draaiende te houden. Maar ik heb geen spijt van onze aanpak. Mijn vriend gaat in Nederland aan de slag met zijn bedrijf, dus zo’n lange reis samen zit er de komende tijd niet meer in. We wilden er dus alles uithalen. Wel zou ik het de volgende keer wat rustiger aanpakken en langer op één plek blijven. Zeker nu we zes weken op Bali zitten, merk ik hoe fijn het is om jezelf echt onderdeel van de bevolking te voelen.”
Lees ook: 4 belangrijke eigenschappen van digital nomads
Heb je tips voor andere digital nomads (to be)?
“Een hele praktische en oh zo handige tip: koop overal direct een simkaartje met data zodat je je eigen internet bij hebt. Dit gaat je heel veel ergernis van slechte WiFi schelen. Zo kochten we in Thailand al voor €5 een simkaartje met onbeperkt data en in Amerika kost het rond de €50. De beste investering ooit! Van tevoren dacht ik nog dat internet een uitdaging kon worden, maar op deze manier hebben we dus overal prima internet gehad.
Daarnaast: ga jezelf niet in allerlei bochten en wegen wringen om op gekke tijdstippen met je klanten of team in Nederland te bellen. Dat jij in een andere tijdzone zit, wil niet zeggen dat je ‘s avonds om 00:00u nog een call moet plannen. Wees duidelijk in de tijden waarop jij bereikbaar bent en zoek daarin een geschikt moment uit. Zelfs vanuit Nieuw-Zeeland, waar het tijdsverschil precies 12u is, is nog een geschikt moment te vinden.
En tenslotte: meld je aan bij Nomadlist. Hier kun je heel handig zoeken naar coworking spaces en fijne koffietentjes om te werken. Ook kun je daar contact leggen met andere reizende ondernemers.”
Volg Carlijn op Instagram om de laatste weken van haar wereldreis te volgen, en wie weet waar ze in de toekomst nog heen gaat! Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met:
- Chief Operating Officer Chris (24)
- Vormgever Alex (28)
- Business/strategisch consultant Merel (31)
- Filosoof, ondernemer en mindfulness trainer Nicoline (34)
- SEO-tekstschrijver Nanouk (33) & haar gezin
- Online marketeer Mick (23)
- Virtual assistent Marijn (36)
- Tekstschrijver Eleni (27)
- Content creator Jessica (26)