Een paar maanden geleden kwam ik via Instagram in contact met Brendy. Ze vertelde me dat ze inspiratie uit mijn video’s had gehaald en zo haar eigen digital nomad manier had gecreëerd. Ze werkt namelijk voor een deel nog in loondienst, op afstand! Ik was benieuwd hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen en hoe deze lifestyle haar nu bevalt.
Wanneer ben je een digital nomad geworden?
“Begin 2018 ben ik begonnen met mijn eerste baan in loondienst en daarnaast werk ik aan mijn ‘side hustle’ Linkedin Lab. Voor het bedrijf doe ik projectmanagement en consultancy op de thema’s duurzame woningen en stadsontwikkeling, vooral voor gemeenten. Een hele gave baan waar ik me 100% voor inzette. Rond de zomer merkte ik dat ik wel erg veel aan het werk was en maar weinig deed wat ik het liefste deed: reizen.
Ik ben gaan googelen en kwam de term digital nomad tegen. Ik kende het nog niet, maar het leek me een geweldige manier van werken die bij mij zou passen. Toen ik ging nadenken, bedacht ik me dat ik veel van mijn werk al op afstand kan doen: bijna alles doe ik vanaf mijn laptop. Wat nou als ik mijn huidige werk ook weleens op afstand kan doen? Sindsdien ben ik vele blogs en vlogs gaan kijken van jonge digital nomads zoals jijzelf, Jacob Laukaitis, Chris the Freelancer en Livin’ That Life, en ben ik geïnspireerd geraakt om hetzelfde pad op te gaan zoeken.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Waar ben je op dit moment?
“Op dit moment ben ik in Silicon Valley en heb net Bali en Singapore achter de rug. Deze plekken kunnen bezoeken als workation in loondienst gebeurde niet zonder slag of stoot! Ik heb na de zomer de nodige voorbereidingen gedaan om een plan voor te stellen aan mijn manager. Ik had bedacht om in 2019 drie keer op workation te gaan, van ieder een paar weken. Mijn plan was om naar Bali, California en Taiwan te gaan. Bali om te zien hoe het is om daar als digital nomad te werken, California om mijn beste vriendin op te zoeken en Taiwan omdat het me zowel een mooi (natuur) en modern land lijkt, en Azië me de laatste jaren trekt.
Na de voorbereidingen was het ontzettend spannend om met het plan naar mijn manager te gaan, maar gelukkig stond hij open voor het idee. En zo ben ik in februari naar Bali gevlogen met mijn vriend, met het idee twee weken vakantie te houden en twee weken vanaf daar te werken. Na die twee weken vakantie ben ik toch naar Singapore gegaan voor het werk gedeelte, waar ik ontzettend heb genoten. Nu is het april en ben ik in California, waar ik werk kan combineren met rijden over Highway one en hiken door ongelofelijke landschappen in het weekend.”
Hoe zorg je on the road voor inkomsten?
“Ik werk op dit moment 32 uur in loondienst voor het bedrijf en één dag voor mezelf. Dat betekent dat ik iedere maand kan rekenen op een vast loon en alles wat ik verdien met mijn eigen freelance werk, een extraatje is. Dat extraatje gebruik ik nu onder andere om verre reizen te maken en te sparen. Ik ben dus niet ‘on the road’ zoals andere digital nomads, maar eerder weleens op workation.
Mijn idee is wel om in de toekomst van vaste woonplaats te wisselen, weg uit Nederland. Het plan is om dan in ‘modern Azië’ te gaan wonen, zoals in Japan, Singapore of Zuid-Korea. Dat zijn niet de typische plekken voor digital nomads, dat vind ik wel grappig. Ik denk dat moderne plekken meer bij mij passen. In maart was ik op Bali en hoe prachtig het ook was, het zou voor mij geen plek kunnen zijn om te wonen. Waar ik van schrok is dat het toch erg arm is en voor mijn gevoel de mensen afhankelijk waren van toerisme. Makkelijk natuurlijk dat het goedkoop is en je goed verzorgd wordt, maar om daar in resorts te zitten en puur te profiteren van het goedkope leven, daar voel ik me niet prettig bij. Daarbij mis ik toch de grote stad. Het bruisende en altijd levendige. Daar heb ik eerder in Tokyo en laats in Singapore erg van genoten.
Dit bericht bekijken op Instagram
En wat doe je die ene dag voor jezelf?
“Met LinkedIn Lab help ik ondernemers en bedrijven met het opzetten en beheren van hun LinkedIn (persoonlijke en bedrijfs-) pagina’s. Dat doe ik online, de communicatie gaat vaak via LinkedIn chat of de email. Ik vraag de ondernemers mij wat info of een website door te sturen en aan de hand daarvan zet ik het LinkedIn profiel op. Voor veel ondernemers doe ik ook LinkedIn make-overs. Zij zijn dan niet tevreden met hoe hun profiel eruit ziet, maar weten zelf niet hoe het beter kan. Daar help ik ze dan mee. Dat vind ik super om te doen! Ik hou van het spelen met tekst en beeld. Ook geef ik in Nederland LinkedIn trainingen. Die geef ik veel aan studieverenigingen. Dat geeft mij de kans om op universiteiten te komen, stiekem vind ik dat heel leuk met al die (nog) jonge(re) mensen.”
Lees ook: Hoe kom je als digital nomad aan opdrachtgevers?
Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?
“Ik noem mezelf eerder een part-time digital nomad, maar wie weet verandert dat nog. 😉 Het mooiste vind ik de keuzevrijheid, te gaan en staan waar je wilt. Op termijn betekent dat voor ons een plekje op de wereld kiezen waar wij ons het beste voelen.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Wat had je van tevoren anders verwacht?
“Ik had verwacht dat ik Bali, als tweede nomad hub in de wereld, helemaal geweldig zou vinden. Maar dat bleek toch niet mijn plekje te zijn. Dat was ook niet erg, want dat bracht me naar Singapore, waar ik wel helemaal op mijn plek was! Van de ene op de andere dag kunnen beslissen om naar een ander land te gaan, voelt dan erg bevrijdend.
Ook had ik niet verwacht dat ik het thuisfront zo zou missen. En dan bedoel ik niet Nederland, totaal niet, maar wel mijn vriend, mijn kat, familie en beste vrienden. Ik ben er 100% achter dat zij het belangrijkste voor me zijn. Voor mij betekent dat op dit moment workations doen naar waar zij zijn. Zo ben ik nu bijvoorbeeld in Silicon Valley, waar mijn beste vriendin een jaar stage loopt.”
Lees ook: Top 5 nomad hubs: de populairste steden onder digital nomads
Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?
“Ik denk het niet. Op de manier waarop ik het nu doe kan ik aftasten wat belangrijk voor me is en wat de beste manier voor mij is om zowel de wereld te zien als leuk werk te hebben. Ik ben niet het type om in één keer in het diepe te springen. Hoe gaaf dat ook zou zijn, ik heb wel geleerd dat ik een goede financiële basis fijn vind en die ben ik nu aan het opbouwen.”
Heb je tips voor andere digital nomads (to be)?
“Ga na wat je echt belangrijk vindt in het leven en ga daarvoor! Het is belangrijk om jezelf de vraag te stellen wat je tegenhoudt. Pas als je dat weet, kun je daaroverheen stappen.”
Volg Brendy op Instagram om op de hoogte te blijven van haar avonturen en kijk ook zeker even op LinkedIn Lab als je hulp met LinkedIn kunt gebruiken. Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met:
- Chief Operating Officer Chris (24)
- Vormgever Alex (28)
- Business/strategisch consultant Merel (31)
- Filosoof, ondernemer en mindfulness trainer Nicoline (34)
- SEO-tekstschrijver Nanouk (33) & haar gezin
- Online marketeer Mick (23)
- Virtual assistent Marijn (36)
- Tekstschrijver Eleni (27)
- Content creator Jessica (26)
- Online marketeer Carlijn (28)
- Blogger Patrick (23)
PS: Brendy heeft een fundraiser opgezet om haar neven en nicht uit Liberie een reis naar Europa wil geven. Je kunt er via deze link meer over lezen en geld doneren!